Hvordan trækker man allehelgenslisten?
I PERSON: Søg -> Sognearbejde -> Begravede -> sæt begravelsesmyndighedens sogn og/eller kirke og/eller præst og datointerval
> Se skærmbilleder under Lister i PERSON - Begravede
Hvorfor er ikke alle døde i sognet med på listen, som kan trækkes i PERSON?
Kun afdøde folkekirkemedlemmer, som har fået en kirkelig handling, er på listen.
Kan jeg se, hvem der er begravet, og hvem der er bisat?
Nej, listen viser kun afdøde folkekirkemedlemmer, men ikke hvilken konkret type af kirkelig handling, der har været.
Hvorfor kan man ikke på listen se de afdøde, der ikke var medlemmer, men alligevel blev kirkeligt begravet/bisat?
Fordi listen alene tager udgangspunkt i oplysninger om de afdøde, som var folkekirkemedlemmer.
Hvorfor står afdøde medlemmer, som ikke har fået en kirkelig handling, ikke på listen?
Har afdøde eller afdødes efterladte givet udtryk for, at der ikke skulle være en kirkelig handling, sidestilles afdøde med ikke-medlemmer i udtrækket, og de er derfor ikke medtaget på listen.
Må vi læse navnene op på alle årets døde ved allehelgensgudstjenester?
Oplæsning af navne på afdøde, der var medlemmer af folkekirken, kan ske med hjemmel i databeskyttelsesforordningens artikel 9, stk. 2, litra d), jf. artikel 6, stk. 1, litra e).
Hvis I ønsker at læse navnene op på afdøde, der ikke var medlemmer, må I som dataansvarlige først gøre jer klart, om I har en hjemmel. Det kan – efter omstændighederne – være databeskyttelsesforordningens artikel 6, stk. 1, litra a), hvis I har indhentet et skriftligt samtykke fra de pårørende. En anden mulig hjemmel kan – efter omstændighederne – være databeskyttelsesforordningens artikel 6, stk. 1, litra e). Man bør ikke oplæse navne på afdøde ikke-medlemmer, hvis der er grund til at formode, at oplæsning vil være i strid med afdødes, eller evt. efterladtes, ønske.
Hvorfor står der ikke en anmelder på listen fra PERSON ved nogle af de afdøde?
Fordi anmelderen ikke er medlem af Folkekirken.
Må vi kontakte en anmelder, der ikke er medlem af folkekirken?
Man bør ikke rette direkte kontakt med invitation til allehelgensgudstjenester til en anmelder, der ikke er medlem, hvis det må formodes at vække modstand hos anmelderen. Desuden skal man som dataansvarlig tænke sig om og sikre sig, at man har en hjemmel.
En behandlingshjemmel kan f.eks. være et tydeligt skriftligt samtykke, jf. databeskyttelsesforordningens artikel 6, stk. 1, litra a). En enkel måde at håndtere dette er ved, at præsten får indhentet samtykket, i forbindelse med samtalen med de pårørende inden begravelsen/bisættelsen.
En anden mulighed, som ikke indebærer direkte kontakt, kan være at indrykke et opslag på sognets hjemmeside eller i den lokale ugeavis, om den kommende afholdelse af allehelgensgudstjeneste.
Må man sende invitation til allehelgens-gudstjeneste med almindelig mail?
Du kan læse om, hvordan du sender mails i Vejledning om brug af e-mail og Signal – PC-Supportforum
> Find Vejledning om brug af e-mail og Signal på Supportforum
Må man skrive navnene på de døde i kirkebladet eller på hjemmesiden?
Hvis man ønsker at offentliggøre navnene på afdøde i kirkebladet eller på sognets hjemmeside, skal man som dataansvarlig tænke sig om og sikre sig, at man har den nødvendige hjemmel. Man skal i den forbindelse særligt huske på, at offentliggørelse på hjemmeside eller i kirkeblad typisk vil betyde, at navnet også videregives uden for menigheden.
En mulig hjemmel til sådan offentliggørelse af afdødes navn kan – efter omstændighederne – være at finde i databeskyttelsesforordningens artikel 9, stk. 2, litra g), jf. artikel 6, stk. 1, litra a), hvis man har et samtykke. Denne hjemmel forudsætter, at der ikke – hverken direkte eller indirekte – samtidig offentliggøres oplysning om den afdødes evt. medlemskab af folkekirken eller et andet trossamfund.
Hvorfor står dødfødte ikke på listen fra PERSON?
Et dødfødt barn er ikke medlem af folkekirken og vil derfor ikke fremgå af listen.