Indhold
Nedsættelse af kiste på kirkegård i Danmark
Nedsættelse af kiste på kirkegård i udlandet
Askespredning
Nedsættelse af urne på privat grund - kræver tilladelse fra Stift
Askedeling – kræver tilladelse fra Stift
Urne til udlandet
Urne stående derhjemme
Nedsættelse af kiste eller urne på kirkegård i Danmark
Kisten eller urnen kan nedsættes på kirkegård eller skovkirkegård i Danmark. Skovkirkegårde nedsætter dog kun urner.
Det er muligt at kisten eller urnen kan blive nedsat i et andet sogn end afdødes bopælssogn, hvis afdøde havde en særlig tilknytning til stedet. Det er kirkegårdsbestyrelsen i sognet, der giver tilladelse til nedsættelse af kiste eller urne fra et andet sogn. Skovkirkegårde nedsætter kun urner.
Nedsættelse af kiste på kirkegård i udlandet
Hvis afdøde ønskede at blive begravet i kiste i udlandet, skal kisten fragtes derhen.
I kan selv fragte kisten, eller bede en dansk/udenlandsk bedemand om at fragte kisten.
Hvis kisten skal til udlandet kræver det et ligpas. Det skal I eller bedemanden søge om hos Styrelsen for Patientsikkerhed. Ligpasset og en Personattest på afdøde, skal følge kisten helt frem til bestemmelsesstedet.
-> Læs mere om udstedelse af ligpas hos Styrelsen for patientsikkerhed
Askespredning
Det skal være afdødes udtrykkelige – helst skriftlige – ønske, at asken skal spredes over åbent hav.
Spredning af asken skal foregå over åbent vand, det vil sige over havet eller over større fjorde/ bugter, som leder ud i åbent vand.
Spredning af asken skal foregå på en sømmelig måde; dvs. at handlingen foretages på en måde, der ikke vækker opsigt. (f.eks. må man ikke strø asken fra en færge)
Det er ikke tilladt at:
- sprede asken over en sø
- nedsænke en urne med aske i havet
- sprede asken over land
Nedsættelse af urne på privat ejendom/grund - kræver tilladelse fra Stift
Ønskede afdøde at nedsætte urnen på privat grund, skal anmelder eller bedemand sende en ansøgning til det stift, hvor den pågældende ejendom eller grund ligger. Der er særlige krav til bl.a. grundens størrelse.
Er du tvivl om, hvilket stift ansøgningen skal sendes til, kan du søge på ejendommens/grundens adresse.
Tilladelse til at nedsætte en urne på privat grund i udlandet, skal ansøges selvstændigt i det pågældende land. Det anbefales at tjekke med det pågældende land, om de har krav om, at der skal papirer med urnen; det kan være en Personattest på afdøde eller kopi af den lægelige dødsattest. Der er ikke krav om ligpas, når en urne skal til udlandet.
-> Find oplysninger om stiftet på sogn.dk (Søg på ejendommens/grundens adresse og klik på "Fakta om sognet" for at se hvilket stift det drejer sig om).
> Læs om begravelsespladser på borger.dk
En evt. kirkelig begravelse kan godt gennemføres, før tilladelsen er kommet fra Stiftet, men urnerne bliver ikke udleveret før Krematoriet har set tilladelsen. Du skal skrive i bemærkning til krematoriet, at der afventes tilladelse, og arkivere tilladelsen, når du får den.
Askedeling – kræver tilladelse fra Stift
Var det afdødes ønske, at asken skal deles, skal anmelder eller bedemand sende en ansøgning til Stiftet, hvor afdøde boede.
Er du tvivl om, hvilket stift ansøgningen skal sendes til, kan du søge på afdødes adresse.
-> Find oplysninger om stiftet på sogn.dk (Søg på ejendommens/grundens adresse og klik på "Fakta om sognet" for at se, hvilket stift det drejer sig om).
- Det er ikke tilladt at få sin aske delt på to kirkegårde i Danmark.
- Hvis den ene del skal nedsættes på dansk kirkegård, skal den anden del enten spredes over åbent hav, nedsættes på privat grund (kræver også tilladelse fra Stift), eller til udlandet, hvor den godt må nedsættes på en kirkegård.
- Det er ikke tilladt at opbevare en del af asken af en afdød i hjemmet.
En evt. kirkelig begravelse kan godt gennemføres, før tilladelsen er kommet fra Stiftet, men urnerne bliver ikke udleveret før Krematoriet har set tilladelsen. Du skal skrive i bemærkning til krematoriet, at der afventes tilladelse, og arkivere tilladelsen, når du får den.
Urne til udlandet
Afdøde kan også have ønsket, at urnen skulle nedsættes på kirkegård eller spredes over vand i et andet land end Danmark.
Vær opmærksom på - Det pågældende land kan have andre regler end Danmark for, hvad man må gøre med en urne med aske fra en afdød. F.eks. er der lande, som ikke tillader askespredning over åbent hav.
Det anbefales at tjekke med det pågældende land, om de har krav om, at der skal papirer med urnen; det kan være en Personattest på afdøde eller kopi af den lægelige dødsattest. Der er ikke krav om ligpas, når en urne skal til udlandet.
Urne stående derhjemme
Det er ikke tilladt at have en urne med aske fra en afdød stående derhjemme eller andre steder.