> Find henvisning til Vejledning om Folkeregistrering - VEJ nr. 9273 af 14/06/2013 - Bilag 1
Hændelser
Fødsel i udlandet
Navngivning i udlandet
Dåb i udlandet
Navneændring i udlandet
Vielser i udlandet
Dødsfald i udlandet
Begravelse i udlandet
________________________
Det er som udgangspunkt borgeren selv, der har ansvaret for at tilbagemelde hændelser, der er sket i udlandet. Der sker ikke automatisk en tilbagemelding til det danske CPR-system, når en borger får registreret en hændelse i udlandet, som. f.eks. en fødsel, vielse, skilsmisse eller navneændring.
Nedenfor fremgår det, hvilken myndighed borgeren skal henvende sig til, for at få foretaget registreringen i CPR.
Hvis borgeren ikke bor i Danmark, er det den myndighed (f.eks. folkeregisteret), der var beliggende der, hvor borgeren senest havde adresse i Danmark, som borgeren skal henvende sig til.
Fødsel i udlandet
Myndighed: Børn, født i udlandet registreres af folkeregistret, når forældrene indrejser i Danmark.
Hvis forældrene bor i Danmark og føder i udlandet, f.eks. på en ferie, sker registreringen af barnet på folkeregistret, når forældrene kommer hjem.
Personregisterfører registrerer ikke fødsler, der er foregået i udlandet, heller ikke hvis mor har bopæl i sognet. Personregisterfører må ikke udtage personnummer eller fødselsregistrere barnet – heller ikke hvis forældrene er danske statsborgere.
Navngivning i udlandet
Myndighed: Et barn, der er født i udlandet, får registreret der navn, som det har fået i fødselslandet, af folkeregistret ved indrejse. Hvis barnet er født i udlandet under varigt ophold, og forældrene indrejser med barnet, som endnu ikke er navngivet, registrerer folkeregistret fødslen.
Tager forældrene tilbage til barnets fødselsland, og navngiver det, mens de har domicil i Danmark, skal de ikke gå til folkeregistret og få registreret navnet, selv om det er sket i udlandet – de skal lave en ansøgning om navngivning i Danmark også.
Dåb i udlandet
Myndighed: Dåben skal IKKE registreres i PERSON. Den skrives kun som anmærkning ved Medlemskab.
Dåb i udlandet giver ikke automatisk medlemskab af folkekirken. Man skal tale med en præst om at blive optaget i folkekirken på baggrund af dåben.
Er der ingen ændring i medlemskabet, kan dåben skrives som anmærkning via Administration -> Verificering -> Medlemskab-verificer -> Ok -> Tilføj anmærkning (ikke blyant)
Er der ændring i medlemskabet, noteres dåben i anmærkning ved registrering af det nye medlemskab.
Navneændring i udlandet
Myndighed: Kan kun registreres af folkeregistret, hvis den er foretaget, mens man har haft varigt ophold i udlandet. En udenlandsk navneændring har ikke retsvirkning i Danmark, hvis personen, der har fået nyt navn har domicil i Danmark. Så skal der laves en navneændring i Danmark, hvor dansk navnelov er gældende, og man kan risikere ikke at kunne få de samme navne, som man har fået ved den udenlandske navneændring.
> Læs artikler om behandling af navnesager og navneændring
Vielser i udlandet
Myndighed: Registreres hos folkeregistret som en civilstandsændring med vielseslandet som myndighed. Dette gælder også, hvis kun den ene ægtefælle har personnummer. Ægtefællen uden personnummer bliver registreret med navn og fødselsdato.
Dødsfald i udlandet
Myndighed: Dør en person med dansk personnummer i udlandet, skal folkeregistret registrere dødsfaldet som en civilstandsændring. Havde personen domicil i Danmark, er bopælssognet begravelsesmyndighed. Boede personen ikke i Danmark, er hændelsessognet for den kirkelige handling begravelsesmyndighed.
> Læs artikel om domicilprincippet
Begravelse i udlandet
Myndighed: Registreres i sognet, men kun, hvis personen er død i Danmark og liget eller asken skal føres ud af landet.