Valgmenigheder
Bekendtgørelse af lov om valgmenigheder (Valgmenighedsloven) LBK nr. 797 af 24/06/2013
Valgmenighedsmedlemmer er medlemmer af Den danske Folkekirke. De betaler ikke kirkeskat men afholder til gengæld alle udgifter i f. m. deres menighed – herunder aflønning af præst. Der er 40 valgmenigheder i Danmark (juli 2018).
Døvemenigheder
Døvemenigheder er menigheder i folkekirken for døve. Døvemenighedsmedlemmer er medlemmer af Den danske Folkekirke. De betaler ikke kirkeskat men afholder til gengæld alle udgifter i f. m. deres menighed – herunder aflønning af præst. Der er 3 døvemenigheder i Danmark.
Registreringer
Valg- og døvemenighedspræster fører ministerialbog for kirkelige handlinger mv. i menigheden.
Dåb tilbagemeldes personens bopælssogn og vielse til hændelsessognet.
Der tilbagemeldes på samme måde for navneændringer (for personer, der er navngivet ved dåb i menigheden).
Tilbagemelding til valg- og døvemenighed
Ved navneændring for en person, der er navngivet ved dåb i valg- eller døvemenighed, skal personregisterføreren snarest tilbagemelde til menigheden.
Tilsyn – valg- og døvemenigheder
Provsten skal foretage tilsyn af valg- og døvemenig-heders ministerialbøger mindst hvert femte år. Provsten autoriserer valg- og døvemenighedernes ministerialbøger.
Medlemskab
Hvis et medlem af valgmenighed ønsker at være medlem af folkekirken i stedet, skal valgmenighedspræsten tage kontakt til Folkeregistret, og bede om at registreringen ændres. I PERSON vil medlemskabet ændre sig fra Valgmenighed til Medlem i Stamdata.
Hvis samme medlem vil tilbage til Valgmenigheden, er proceduren den samme.
Ønsker medlemmet helt at melde sig ud af både valgmenighed og folkekirke, skal valgmenighedspræsten først ændre medlemskabet hos Folkeregistret til medlem af folkekirken, og derefter skal personen selv melde sig ud af folkekirken på kirkekontoret.