Efternavn til barnet ikke valgt inden 6 måneder
Et barn skal have et navn, inden det bliver 6 måneder. Det fremgår af navneloven. Det er forældremyndighedsindehavere(n), der skal navngive barnet. Har den eller de forældre med forældremyndighed over et barn ikke fået navngivet barnet med et efternavn inden fristen på de 6 måneder, som fremgår af navnelovens § 1, stk. 1, SKAL barnet have mors efternavn, i medfør af navnelovens § 1, stk. 2.
> Find evt. henvisning til Bekendtgørelse om Navneloven
(Hvis mor har taget efternavn i medfør af navnelovens § 7, stk. 1. nr. 1 eller 2. Får barnet afhængigt af sit køn moderens fornavn med tilføjelsen -søn eller -datter, jf. § 7, stk. 1, nr. 1.)
Det betyder også, at i de tilfælde, hvor forældre har fælles forældremyndighed, men ikke kan blive enige om navngivning af barnet inden de 6 måneder, SKAL barnet have mors efternavn. Dette selvom der er fælles forældremyndighed, og uanset hvor barnet har bopæl.
Reglerne for navngivning er beskrevet i det Informationsbrev (morbrev) moderen modtager i Digital Post efter fødslen.
Meddelelse i PERSON
Ca. 5 mdr. efter fødslen, får du en Meddelelse i PERSON om, at der er et barn med bopæl i dit sogn, som ikke er navngivet endnu.
Du skal tjekke i indkomne sager i PERSON, om der ligger en navngivningsansøgning, som du kan behandle. Du skal også søge efter en sag i Indkomne sager, så du er sikker på at der ikke ligger en ansøgning, hvor der mangler en signatur.
Vær opmærksom på: Har barnet en navngivning ved dåb i Vent, og dåben skal foregå efter 6 måneders dagen - også hvis det kun er få dage - skal du kontakte forældrene, og bede dem om at navngive på borger.dk, inden barnet bliver 6 måneder.
Er der hverken en ansøgning eller en Navngivning ved Dåb i Vent, skal du sende besked til forældremyndighedsindehaverne, med påmindelse om, at barnet skal navngives senest xx.xx.xxxx med besked om, at såfremt dette ikke er sket, vil barnet få mors efternavn på 6-månedersdagen og hvis barnet ikke har fået et fornavn, vil sagen blive sendt til Familieretshuset.
Du kan sende beskeden med sognets digitale post til forældremyndighedsindehavernes forældrenes Digitale Post og evt. vedhæfte en brevskabelon.
> Læs hvordan du søger en sag frem i Indkomne sager
> Læs Vejledning til sikker kommunikation med Digital Post
> Find brevskabelon
Vær opmærksom på: Begge forældre skal have brevet, hvis der er fælles forældremyndighed. Hvis forældrene er fritaget for Digital Post, skal du sende et almindeligt brev - helst quickbrev.
Enighed om fornavn men ikke efternavn
Hvis forældrene er enige om fornavnet men ikke om efternavnet, skal de udfylde og underskrive en navngivningsblanket på papir, hvor alene det ønskede fornavn fremgår. De kan ikke anvende selvbetjeningsløsningen, når de ikke er enige om både et for- og et efternavn.
Når barnet bliver 6 måneder, skal barnet navngives på 6 måneders-dagen med det ønskede fornavn samt mors efternavn i PERSON. Husk i anmærkningsrubrikken at anføre, at barnet har fået mors efternavn jf. § 1, stk. 2 i Navneloven.
Ikke enighed om hverken fornavn eller efternavn
Hvis forældrene ikke er enige om hverken for- eller efternavn i medfør af navnelovens § 12, stk. 1 og § 1, stk. 2, skal barnet navngives med mors efternavn på 6-måneders-dagen. Som fornavn skal barnet registreres med ’Ej fornavn’. Herefter skal sagen sendes til Familieretshuset.
Sagen skal sendes til Familieretshuset
Har barnet ikke fået et fornavn indenfor fristen på 6 måneder efter navnelovens § 12, stk. 1, SKAL sagen sendes over til behandling i Familieretshuset. Husk at vedhæfte din korrespondance med forældrene. Vær opmærksom på, at du først skal videresende sagen til Familieretshuset efter udløb af 6-månders-fristen, også selvom du er blevet opmærksom på sagen før dette. Forældrene har mulighed for at nå til enighed, indtil barnet bliver 6 måneder.
Afgørelse og Klagevejledning
Når du har registreret navngivningen (med mors efternavn), skal du sende din afgørelse samt en Personattest på barnet til begge forældre. Husk at vedlægge en klagevejledning. Hvis barnet IKKE har fået et fornavn, skal du på attesten erstatte ”Ej Fornavn" med seks streger med mellemrum:
" - - - - - - "
Andre konsekvenser
En af konsekvenserne af, at barnet navngives med Ej fornavn, er, at der bliver udstedt et sundhedskort til barnet med dette ”navn”.
Det vil efterfølgende være forbundet med udgifter for forældrene at ændre på dette. Dette bliver forældrene orienteret om i brevet, som du sender til dem, hvis du anvender brevskabelonen.
Efterfølgende navngivning med det ”endelige” fornavn
Når forældrene skal navngive barnet med det ”endelige” navn, efter at barnets første navn (Ej fornavn, mors efternavn) er registreret i PERSON/CPR, skal de aflevere en navngivningsblanket på papir til bopælssognet/den sønderjyske kommune. De kan IKKE anvende selvbetjeningsløsningen, da der allerede er registreret et navn i CPR. Dette bliver forældrene orienteret om i den henvendelse, de modtager fra Familieretshuset.
Du skal registrere navnet som en Navneændring via Indberet -> Navne ->Navneændring, fordi navnerækken fra 6-månedersdagen skal fremgå historisk.
Anmærkning er obligatorisk ved navneændring, så du skal skrive 'Navngivning' og ikke andet, med mindre der er fornavn som mellemnavn eller sagen har været omkring Familieretshuset.
Vær opmærksom på: Hvis navngivningen indeholder ønsker om navne, du ikke selv kan behandle, skal du naturligvis sende sagen til Familieretshuset til deres sagsbehandling - ganske som ved navngivning, der modtages inden for 6-måneders fristen.
__________________________
Øvrige relevante artikler
Besked til Familieretshuset om manglende O/A-erklæring eller navngivningsansøgning