Indhold
Hvem kan få navneændring i Danmark
Sønderjylland
Verificering
Grønland og Færøerne
Ansøg om navneændring
Krav til ansøgningen
Navne, der er umiddelbar adkomst til
Gennemgå de ønskede navne
Registrering
Gebyr
Navneændring på et barn
Anmærkning
Klage
Hvem kan få navneændring i Danmark
Alle personer, som har domicil i Danmark kan få en navneændring, med enkelte undtagelser.
Vær opmærksom på: Man har ikke nødvendigvis domicil, selv om man har en folkeregisteradresse.
Sønderjylland
Hvis ansøger er fødselsregistreret i Sønderjylland, gælder særlige regler for registrering.
Verificering
Alle personer, som er født i Danmark, og skal have en navneændring, skal være verificeret, før den må gennemføres.
Hvis der er orange trekant i personens stamdata, skal du kigge under verificeringsfanen. Står der en myndighed i alle felter – Ukendt myndighed og en systemdato er ok – og er første og aktuelle navnerække verificerede, så må du behandle ansøgningen om navneændring.
Udenlandsk fødte behøver ikke at være verificeret, for at få en navneændring - læs Verificeringsnøgle 5.
Grønland og Færøerne
Vær opmærksom på: Der er særlige regler for herboende grønlændere og færinger, som ønsker navneændring.
Ansøg om navneændring
Ansøgning om navneændring skal ansøger som regel lave digitalt på www.borger.dk, men der er tilfælde, hvor ansøger er nødt til at lave ansøgningen på blanket, f.eks.:
- Hvis ansøgeren ikke har personnummer.
- Hvis ansøgeren er fritaget for digital post og NemID.
- Hvis ansøgeren har forsøgt at lave ansøgning på www.borger.dk flere gange, og det ikke er lykkedes.
Borgeren kan udskrive blanketten fra www.personregistrering.dk. Blanketten ligger også på www.borger.dk under Navneændring i artiklen "Hvis du ikke kan få NemID" og du kan ligeledes finde blanketten her på P-supportforum.
Krav til ansøgningen
Du kan umiddelbart behandle navneændringen, når ansøger er verificeret tilstrækkeligt efter reglerne, når der er betalt gebyr, når de(t) valgte fornavn(e) er godkendt(e), når mellemnavn(e) er godkendt fornavn, slægtsnavn eller frit efternavn, når efternavn er et slægtsnavn eller et frit efternavn og når alle signaturer er på plads.
Navne, der er umiddelbar adkomst til
Ved navneændring har du adkomst til slægtsnavne tilbage til dine tipoldeforældre, også giftenavne og slægtsnavne, der er beskyttede.
Hvis der er dokumentation for et slægtsnavn flere generationer tilbage, skal den oprindelige bærer af navnet ikke verificeres før ansøger kan få navnet ved navneændring.
Gennemgå de ønskede navne
Når du gennemgår en navneændring, skal du være opmærksom på, om et evt., nyt fornavn er godkendt, og om et evt. ønsket mellemnavn er et fornavn eller et slægtsnavn.
Er mellemnavnet både et godkendt fornavn og et beskyttet efternavn, skal det vurderes, hvilken status navnet har i denne familie – fornavn eller slægtsnavn.
Registrering
Det er bopælssognet, som behandler ansøgningen om navneændring, medmindre ansøgeren er født i Sønderjylland, så registreres det i kommunen, hvor ansøgeren er fødselsregistreret, uanset om personen bor i Sønderjylland på tidspunktet for ansøgningen.
Personen er fødselsregistreret i Sønderjylland |
Fødselsregistreringskommunen registrerer navneændring - uanset bopæl i Danmark |
Personen er fødselsregistreret uden for Sønderjylland |
Bopælssognet registrerer navneændring, også hvis der er bopæl i Sønderjylland. |
Gebyr
Der skal betales gebyr for navneændring, med visse undtagelser, og du må ikke behandle en ansøgning om navneændring, før du har dokumentation for betaling. Gebyret kan også kun være reserveret i banken. Har du fået en ansøgning på papir, skal du have en kvittering fra banken på betalingen (ikke kontoudtog). Læs om gebyr i Navnevejledningens afsnit 8.
Der er forskellige status for betaling. Du kan læse om disse i Betalingsstatus i indkomne navneændringer.
Navneændring på et barn
Du skal være særligt opmærksom på reglerne for navneændring på børn.
Anmærkning
Ved navneændring skrives der altid anmærkning med §§ for, hvad der er sket med navnet.
Vær opmærksom på: Du skal kun skrive §§ om navnet – ikke om sagsbehandling. Husk altid §11 stk. 1 nr. 4, når det er tale om et godkendt fornavn som mellemnavn.
Anmærkninger er så neutrale som muligt; der skal ikke stå navne, men f.eks. ’Ifølge egen/forældrenes ansøgning og gældende navnelov § … ’ og hvis der er flere, der skal signere, f.eks. ’… med indhentet samtykke fra samlever/ægtefælle/barnet/plejeforælder'.
Klage
Ønsker en borger at klage over afgørelsen på en navnesag, skal det gøres til Familieretshuset på deres hjemmeside. De modtager kun klager gennem dette system. Læs om klage i Navnevejledningen afsnit 10.
Vær opmærksom på: Familieretshusets klagesystem eksisterer ikke endnu. Du skal modtage klagen, og sende den videre til Familieretshuset.
Brug Familieretshusets lister over godkendte fornavne og frie efternavne, samt Navneloven og Navnevejledningen til at orientere dig.
____________________________________________________________________________________________________
Øvrige relevante links
Navnenøglen - Fornavne
Navnenøglen - Mellemnavne
Navnenøglen - Efternavne