Indhold
Basisregler
Tjek før navngivning
Færøerne og Grønland
Hvor sker navngivning
Registrering
Signering
Gennemgå navne
Krav til ansøgning
Anmærkning
Orienter dig
__________________________
Basisregler
Alle børn skal have et navn senest 6 mdr. efter fødslen. Reglerne for navngivning er beskrevet i det Informationsbrev, moderen modtager i Digital Post efter fødslen (hvis mor er gift, får hendes ægtefælle det samme brev tilsendt).
Barnet skal som minimum have et fornavn og et efternavn, som skal være et slægtsnavn i familien eller et frit efternavn.
Barnet kan få flere fornavne, flere mellemnavne, der som regel er slægtsnavne, men kun ét efternavn.
Tjek før navngivning
Vær opmærksom på: Barnet skal være korrekt fødselsregistreret, før du må foretage navngivningen. Du skal også tjekke, om der er registreret (og verificeret) en far eller en medmor, hvis barnet skal have fars/medmors slægtsnavne. Er der endnu ikke registreret en far eller medmor, kan barnet ikke få slægtsnavne fra faderen.
Færøerne og Grønland
Vær opmærksom på: Der er særlige regler for navngivning af børn født på Færøerne eller i Grønland
> Læs om regler for navngivning på Færøerne og i Grønland
Hvor sker navngivning
Navngivning kan ske ved navngivning ved dåb i folkekirken, dåb/navngivning i anerkendt trossamfund (indtil 31.12.2022), eller ved borgerlig navngivning på borger.dk eller på papirblanket.
Registrering
Navngivning registreres i bopælssognet, medmindre barnet er fødselsregistreret i Sønderjylland, så registreres det i den sønderjyske kommune, hvor barnet er fødselsregistreret.
Signering
Ved fælles forældremyndighed, skal forældremyndighedsindehaver(e) signere ansøgningen, før du må behandle den. Skal barnet have slægtsnavne fra andre, som skal samtykke, skal deres signeringer også være på plads.
Gennemgå navne
Ved navngivning har barnet adkomst til forældrenes slægtsnavne, også selv om navnene er beskyttede.
Når du gennemgår en navngivning, skal du være opmærksom på, om fornavnet er godkendt, og om et evt. noteret mellemnavn er et fornavn eller et slægtsnavn. Er mellemnavnet både et godkendt fornavn og et beskyttet efternavn, skal det vurderes, hvilken status navnet har i denne familie – fornavn eller slægtsnavn.
> Hvor mange bærer navnet - slå op hos Danmarks Statistik
> Er navnet et fornavn eller et slægtsnavn?
Krav til ansøgning
Du kan umiddelbart behandle navngivningen, hvis de(t) valgte fornavn(e) er godkendt(e) og efternavnet er et slægtsnavn eller et frit efternavn, hvis begge forældre er registrerede i PERSON, og hvis alle, der skal signere og samtykke har signeret ansøgningen.
> Find godkendte fornavne
> Find frie efternavne
Anmærkning
Ved navngivning skrives der som regel ingenting i anmærkningsfeltet.
Der er undtagelser:
Ved godkendt fornavn som mellemnavn, hvor der altid skal noteres §11 stk. 1 nr. 4
Hvis sagen har været omkring Familieretshuset, og der er godkendt et nyt fornavn/efternavn/navne efter udenlandske navnetraditioner.
Navngivning ved dåb
Barnet kan navngives ved dåb og reglen om navngivning inden 6 måneder fra fødslen gælder også i forbindelse med navngivning ved dåb.
Vær opmærksom på: Har barnet en navngivning ved dåb i Vent, og dåben skal foregå efter 6 måneders dagen – også hvis det kun er få dage – skal du kontakte forældrene, og bede dem om at navngive på borger.dk inden dåben.
Orienter dig
> Læs Navnenøglen om fornavne
> Læs Navnenøglen om mellemnavne
> Læs Navnenøglen om efternavne
> Læs om frie efternavne hos Familieretshuset
> Læs om godkendte fornavne hos Familieretshuset
> Find alle retsregler om navne