Retsregler – religionsneutralt embedsstempel
Den. 1. januar 2018 trådte Lov nr. 1533 af 19. december 2017 om trossamfund uden for folkekirken (trossamfundsloven) i kraft.
Af trossamfundslovens § 23, jf. § 24, stk. 2, fremgår det, at de trossamfund, der er godkendt ved kongelig resolution inden 1. januar 1970, ikke skal føre ministerialbøger og udstede attester om dåb, navngivning og vielser efter 1. januar 2023. Samtidig fremgår det af bemærkningerne til loven, at der skal udstedes neutrale navneattester, der ikke indeholder embedsstempler med kristne symboler efter ministerialbogsføringens afskaffelse.
Medlemmer af de pågældende trossamfund skal bruge personattesten som dokumentation for navn og forældreoplysninger, idet trossamfundene ikke kan udstede fødsels- og dåbsattester. Der henvises til cirkulære nr. 123 af 14. august 1987 om folkekirkens og de anerkendte trossamfund ministerialbøger som ændret ved cirkulære nr. 10386 af 15. december 2022 om ændring af cirkulære om folkekirkens og de anerkendte trossamfunds ministerialbøger.
Sognenes embedsstempler kan ofte ikke leve op til kravet om religionsneutralitet, da mange embedsstempler indeholder forskellige religiøse symboler. Derfor er der implementeret et nyt embedsstempel uden religiøse symboler til sognene, som skal benyttes til personattester for borgere, der ikke er medlemmer af folkekirken. Det religionsneutrale embedsstempel lever op til det generelle informationssikkerhedskrav, hvorfor Nationalt ID-Center blev hørt i forbindelse med udarbejdelsen af stemplet. Reglerne for religionsneutrale embedsstempler er beskrevet i Cirkulære om embedsstempler (retsinformation.dk).
> Find Cirkulæret om embedsstempler på retsinformation.dk
Cirkulæret omhandler både embedsstempler til brug for attester til medlemmer af folkekirkens og de religionsneutrale embedsstempler til brug for attester til personer, der ikke er medlemmer af folkekirken. Cirkulæret trådte i kraft den 15. juni 2023.
Brugen af religionsneutralt embedsstempel
Alle pastorater skal være i besiddelse af et religionsneutralt embedsstempel jf. § 3, stk. 2 i cirkulæret. Dette stempel skal kun anvendes på Personattester til borgere, der ikke er medlem af folkekirken.
Det religionsneutrale embedsstempel skal baseres på den billedfil, der rekvireres af den kirkebogsførende sognepræst eller kordegn på kirkportalen. Embedets navn (pastoratsnavnet) samt kommunen, hvor embedet ligger, skal fremgå af stemplet, hvilket også fremgår ved oprettelse af billedfilen. Der må ikke foretages ændringer i skabelonen til embedsstemplet.
Embedsstempler opbevares i et aflåst skab.
Bestilling af religionsneutralt embedsstempel
Stemplet bestilles af pastoratet hos en stempelleverandør. Udgiften til embedsstemplet skal afholdes af kirkekassen.
Til brug for bestilling af stemplet skal der bruges en billedfil, som kan dannes på kirkeportalen.
> Find billedfilen på persontjek.kirkenettet.dk (kræver adgang til Kirkenettet)
Du får nu vist følgende side:
I den menu, hvor der står "Intet valgt", skal du vælge det eller de sogne, som du dags dato har adgang til i PERSON. Du skal vælge et sogn, for at få adgang til Religionsneutralt embedsstempel.
Klik på knappen ”Gå til værktøj”
Læs vejledningen i løsningen, inden du danner billedfilen.
For at danne en billedfil til brug for bestilling af et religionsneutralt embedsstempel, skal du indtaste pastoratnavn og kommunenavn i de to felter.
Hvis det er et et-sognspastorat, kan du vælge at skrive sogn i stedet for pastorat.
Hvis navnet på dit pastorat er længere end 30 karakterer, skal du sætte flueben i feltet ”Hvis navnet på pastoratet er længere end 30 tegn, klik her”
Så åbner der sig 2 nye felter, som du skal udfylde. Du må selv fordele navnet på de to linjer.
Kommunenavnet skal udfyldes med navnet på kommunen, f.eks. Aalborg eller Guldborgsund. Hvis pastoratet er beliggende i flere kommuner, skal du vælge den kommune, hvor størstedelen af pastoratet er beliggende. Hvis du skriver forkert, kan du blot oprette en ny fil.
Herefter kan du oprette en stor eller lille billedfil.
Når du har oprettet billedfilen, dannes en fil, som gemmes på din computer. Filen gemmes i mappen ”overførsler” eller der, hvor computeren henter filer til.
Husk at slette filen herfra, efter at du har bestilt stemplet. Hvis du har printet en kopi af stemplet, skal du også destruere den.
Personregistreringsenheden kan ikke vejlede om det konkrete indkøb og bestilling af stempler/stempeltyper eller anbefale stempelleverandører. Stempelleverandørerne har forskellige krav til størrelsen på billedfiler der kræves for oprettelse af et stempel. Derfor kan der ved oprettelse af billedfilen vælges forskellige størrelser. Den lille billedfil er stemplet i faktisk størrelse (36 mm x 56,4 mm). Den store indeholder billedfil af stemplet i A4-størrelse. Hvilken filstørrelse du skal vælge, er afhængigt af stempelleverandøren. Det anbefales derfor, at du undersøger med din stempelleverandør, hvilken størrelse fil du skal benytte.
Stempelleverandøren kan også orientere om levering og leveringstider.
Vær opmærksom på: når du bestiller stemplet, at stempelpuden skal være mørkeblå (standard stempelpude) og størrelsen på stemplet skal være 36 mm x 56,4 mm.
Hvis et pastorat ændrer navn, skal der rekvireres et nyt embedsstempel.