Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at personfølsomme oplysninger såsom personnummer og religiøst tilhørsforhold IKKE bliver sendt i almindelige e-mails.
Det gælder også, hvis du sender svar retur til borgeren. Indeholder kommunikationen personfølsomme oplysninger, skal du svare til borgerens Digitale Post.
Når du har kommunikation med borgere, som involverer personfølsomme oplysninger, såsom personnumre eller religiøst tilhørsforhold, skal du sørge for, at du altid sender sikkert til Digital Post, og informerer borgeren om, at de skal svare dig via den sikre formularløsning, som I har link til på hjemmeside eller sogn.dk.
Hvis borgerne vælger ikke at bruge formularløsningen, er det deres eget ansvar, men alt, hvad der kommer fra dig, skal sendes sikkert.
Folkekirken har mulighed for både at modtage og at sende sikkert i mailkommunikationen med borgerne, men der er ikke en enkelt løsning, som kan bruges af begge parter.
Kirkeministeriet har en aftale, som sikrer, at alle med en km-mailadresse kan sende direkte til borgernes Digitale Post, men fordi den løsning ikke kan adskille flere end 2000 returmailadresser på alle sogne, så kan borgerne ikke svare tilbage fra Digital Post til dit sogn.
Derfor er der lavet en løsning, så borgerne kan skrive sikkert til et specifikt sogn på en formularløsning, som kræver NemID login.
Denne løsning er også en envejskommunikation, fordi borgeren ikke har en sikker e-mail, derfor kan du ikke svare direkte tilbage.
Det vil sige, at sikker kommunikation imellem sognet og borgeren i princippet foregår i to parallelle spor:
Du skriver en e-mail til borgerens personnummer via Send sikkert, som kommer i borgerens Digitale Post.
Borgeren læser e-mailen i sin Digitale Post, og går til den sikre formular, for at svare dig.
Du læser e-mailen fra den sikre formular, og svarer igen til borgerens Digitale Post.