Indhold
Skandinavien
Patronymnavne
Tværgående for Nordiske lande
Nydannede mellem- eller efternavne
Link til navnehjemmesider
Skandinavien
> Danmark
> Norge
> Sverige (Læg kun vægt på navnets brug som ”tilltalsnamn”, som svarer til første fornavn)
Patronymnavne
I forbindelse med behandling af ansøgninger om patronymnavne (navnelovens § 7, stk. 1, nr. 2) kan disse 2 hjemmesider være gavnlige:
> Færøerne
> Island
Tværgående for Nordiske lande
Nye fornavne
Ovenstående hjemmesider er dem som Familieretshuset anbefaler bruges i vurderingen af, om et navn som ikke bruges som efternavn (og ikke er godkendt til det modsatte køn som fornavn) kan godkendes som fornavn af personregisterføreren.
> Læs hvilke fornavne, der kan godkendes af personregisterføreren
Ved vurdering af, om et fornavn er almindeligt anvendt i udlandet, skal navnet findes i mindst 2 lande.
De 3 mere ”generelle” hjemmesider der findes på listen (forebears, babynology og behindthename) kan ikke stå alene i vurderingen.
Hvis et navn eksempelvis kun findes på forebears kan det altså ikke godkendes – heller ikke selvom forebears fortæller, at det er almindeligt brugt i 7 lande. Man får til gengæld et fingerpeg om, hvor man eventuelt kan søge videre, og måske kontakte en ambassade.
Vurderingen af om et fornavn kan godkendes, skal foretages ud fra et samlet skøn af, hvor mange der bærer det ansøgte navn i CPR (som første fornavn til rette køn), sammenholdt med hvad der findes på de udenlandske hjemmesider.
Eksempler:
- Navnet bæres ikke af nogen i CPR, men er fundet på forebears og behindthename = Send ansøgning videre til Familieretshuset.
- Navnet bæres af 4 (af rette køn) i CPR som første fornavn, er fundet som fornavn til rette køn på forebears, i Holland og Tyskland = Godkend navnet.
- Hvis navnet bruges 3 steder i verden af i alt 3 personer = Sagen skal sendes til Familieretshuset, da det ikke kan skønnes at være ”almindeligt anvendt”.
Nydannede efternavne (som også kan placeres som mellemnavn)
Til hjælp for at vurdere om et navn er et beskyttet efternavn, kan Danmarks Statistik med fordel benyttes:
> Slå navnet op under 'Hvor mange hedder' hos Danmarks Statistik
Du kan også lave en søgning i PERSON (husk at søge på begge køn). Hvis navnet forekommer som fornavn, men ikke som efternavn, kan det ikke godkendes som efternavn.
Hvis navnet både forekommer som fornavn og slægtsnavn i PERSON, og der er flere end 2000 som bærer navnet, kan du sortere fornavnene fra på Hvor mange hedder, og derved se, om navnet er beskyttet.