Adresseringsnavn
I PERSON må du ikke udfylde feltet Adresseringsnavn MED MINDRE navnet er længere end 34 karakterer, og borgeren ønsker, at det forkortes på en særlig måde. I alle andre tilfælde sætter systemet selv navnet.
Ønsker en borger at ændre sit adresseringsnavn, er det som regel Folkeregistret, som gør det, men du kan også gøre det manuelt. Der er ikke nogen ansøgningsblanket til ændring af adresseringsnavn, men det er bedst at få det på skrift, så man har et grundlag at kunne vende tilbage til.
Særlige for- mellem- og efternavne, som borgeren har fået som adresseringsnavn indtil 31.03.2006 kan beholdes. Navnene kan dog også fjernes. Fjernes et adresseringsnavn, som ikke er et juridisk navn, skal borgeren gøres opmærksom på, at navnet evt. ikke vil kunne genantages.
Rettelsen laves i PERSON fra Personsiden via Ret/fortryd -> Navne -> OK -> klik på blyant for at åbne sagen -> ret eller slet adresseringsnavnet > Gem.
Adresseringsmellemnavn
Indtil den gældende navnelov fra 2006 trådte i kraft, kunne man, når man blev gift, vælge at skrive på prøvelsesattesten, at man (mest kvinder) ønskede at benytte sit nuværende efternavn som mellemnavn foran giftenavn, eller man kunne vælge sin ægtefælles mellemnavn som mellemnavn.
Dette mellemnavn er ikke et juridisk navn, da de tidligere navnelove ikke tillod at man officielt kunne have navnet som mellemnavn.
Det kaldes et adresseringsmellemnavn.
> Læs om adresseringsmellemnavn
Navnet står på den post, man får fra det offentlige, på sundhedskort, og i pas, hvis man ønsker det. Men det står ikke på attester.
Hvis navnet skal være juridisk navn, kræver det en navneændring med gebyr.
Særlige omstændigheder:
- Hvis adresseringsmellemnavnet stammer fra en afdød ægtefælle, kræver det tilladelse fra nærmeste familie (forældre eller børn) før man kan få navnet som juridisk navn. Hvis adresseringsmellemnavnet fjernes, kan det aldrig genantages, hverken som adresseringsmellemnavn eller som juridisk navn.
- Stammer adresseringsmellemnavnet fra en vielse, hvor man har taget sin ægtefælles mellemnavn som adresseringsnavn, og siden er blevet skilt, kan adresseringsnavnet beholdes som sådan, men det kan aldrig blive et juridisk navn, og hvis det fjernes, kan det aldrig genantages som adresseringsmellemnavn.
___________________________
Øvrige relevante artikler
Orientering om adresseringsmellemnavne fra Familiestyrelsen 2007
Skrivelse på retsinformation.dk om adresseringsmellemnavne/egentlige mellemnavne til personregisterførerne